A.G.E. (Advanced Glycation Endproducts).
Końcowe Produkty Zaawansowanej Glikacji tworzą się, gdy wysoka temperatura wchodzi w reakcje z cukrami i tłuszczami w niektórych pokarmach, co przyspiesza proces starzenia się.
Kiedy widzimy przypieczone ślady na ulubionej karkówce, zachęcająco skwierczącej nad ogniem, to patrzymy właśnie na A.G.E. Dlatego też należy, w miarę możliwości, ograniczać spożycie mięsa grillowanego lub pieczonego.
Gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, duszenie, czy parzenie żywności może znacząco zmniejszyć wprowadzaną do naszego organizmu ilość AGE. Zdrowa i zbilansowana dieta jest bardzo ważna by zachować zdrowie oraz kontrolować poziom AGE.
Jeśli chcesz sprawdzić swój rzeczywisty wiek biologiczny (często bardzo różny od kalendarzowego!), napisz do nas i umów się na bezinwazyjne i bezbolesne badanie, skanerem TruAGE.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz